ED Nitra Aktivity

Cesta k udržateľnosti

V súčasnej dobe je nevyhnutné zamyslieť sa nad témou udržateľnosti a neustále prehodnocovať ako to urobiť lepšie a efektívnejšie. To bolo témou 2. ročníka workshopu Cesta k udržateľnosti, ktorý sa konal 4. marca vo Výskumnom centre AgroBioTech SPU v Nitre. Podujatie organizoval Europe Direct Nitra v spolupráci s Ústavom udržateľného regionálneho a miestneho rozvoja Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja (FEŠRR). Zúčastnilo sa ho vyše sto záujemcov, najmä z radov študentov SPU.

Problematiku zmien a extrémov počasia predstavila Jaroslava Slavková zo Slovenského hydrometeo-rologického ústavu v Bratislave. Uviedla že, rok 2024 bol celosvetovo najteplejším rokom v histórii meraní, priemerná globálna teplota dosiahla 15,10 stupňa Celzia. „S klimatickou zmenou prichádza viacero extrémov počasia od silných búrok a záplav až po vlny horúčav, sucha a lesné požiare. Rastúca frekvencia a intenzita takýchto udalostí predstavujú značné riziko pre živobytie obyvateľov po celom svete,“ upozornila klimatologička. Zdôraznila, že medzi zmierňujúce opatrenia, ktoré môžu spomaliť hrozivý trend globálneho otepľovania, patrí najmä znižovanie emisií skleníkových plynov. Veľmi dôležitá je zeleň v mestách, obciach a vo voľnej krajine. Medzi ďalšie vhodné opatrenia na zmiernenie zmeny klímy patria rôzne retenčné nádrže, zelené strechy, vertikálne steny, protierózne opatrenia, pestovanie plodín odolnejších voči suchu a ďalšie, uviedla.

Problematiku klimatickej zmeny a uvedomovania si jej dôsledkov priniesla  ambasádorka Európskeho klimatického paktu Marta Fandlová z  Teamu Europe Direct. „Môžeme začať od seba a robiť rôzne malé zmeny aj vo svojich životoch - napríklad prestaneme jesť mäso a nakupovať fast fashion. Ale dôležitejšie je vyžadovať systémové zmeny od vlády a politikov,“ vysvetľuje M. Fandlová. 

Od 1. januára tohto roka vstúpila do praxe nová povinnosť pre samosprávy separovať textilný odpad. O téme zberu a možnostiach spracovania textilného odpadu informoval Miloslav Futrikanič z firmy SK-TEX, ktorá sa zaoberá konkrétnymi technológiami recyklácie a opätovného využitia pôvodného textilného odpadu. Zauýjímavou z hľadiska udržateľnosti výroby bola aj prezentácia Michala Vargu, ktorý predstavil environmentálne vhodné technologické postupy, ako aj celkové udržateľné nastavenie spoločnosti Mondelēz International, ktorá vyrába  cukrovinky.

Problematiku alternatívnych zdrojov potravín pre súčasnú a budúcu generáciu predstavila Eva Ivanišová z Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. Účastníci workshopu mali možnosť ochutnať niektoré druhy jedlého hmyzu.

„Počas podujatia zaznel jasný odkaz generácii Z, ktorá čelí úplne novým ekonomickým a ekologickým výzvam, ktoré predchádzajúce generácie nepoznali. "Sme prvá generácia, ktorá pociťuje dôsledky klimatickej zmeny a posledná, ktorá s tým môže niečo spraviť," podčiarkla amabsádorka Európskeho klimatického paktu. Práve títo spotrebitelia preto ľahšie začlenia udržateľnosť aj do svojho každodenného života a návykov.

 

Tlačová správa ED Nitra

Dokumenty na stiahnutie

Odporúčame